Vilka typer av säkerhetsgrindar finns det?

BabyDans två typer av säkerhetsgrindar

Det finns tryckmonterade och väggmonterade säkerhetsgrindar och det är viktigt att du väljer rätt typ för att säkerheten ska vara på topp. Men vad innebär det att en säkerhetsgrind är tryckmonterad eller väggmonterad? Och varför välja den ena framför den andra?

Det kan vara svårt att veta vilken typ av grind som passar bäst till just dina behov. Så läs vidare här nedan och lär dig mer om vilka typer säkerhetsgrindar du kan välja mellan och vad de passar till.

 

Varför finna det olika sorters säkerhetsgrindar?

Hos BabyDan har vi valt att ha två olika typer av säkerhetsgrindar eftersom olika behov kräver olika grindar. Det är skillnad på om grinden ska användas i en dörr, framför en trappa, genom ett rum eller runt en öppen spis.

Det är anledningen till att vi har två typer av säkerhetsgrindar eftersom vi gärna vill se till att de passar just dina behov och blir så bra som möjligt till ditt barn.

På BabyDan skiljer vi mellan två typer av säkerhetsgrindar: väggmonterade säkerhetsgrindar och tryckmonterade säkerhetsgrindar.

Väggmonterad säkerhetsgrind

En väggmonterad säkerhetsgrind monteras med skruvar i väggen eller i dörrkarmen – därav namnet ”väggmonterad”.

Väggmonterade säkerhetsgrindar kan i grund och botten användas överallt i hemmet men är särskilt bra för montering högst upp i trappan, som rumsavdelare och runt en öppen spis eller kamin.

Vi rekommenderar att du alltid väljer en väggmonterad säkerhetsgrind om du ska montera den högst upp i trappan. Det anser vi vara det säkraste valet även om tryckmonterade säkerhetsgrindar också är godkända för användning högst upp i trappan.

Vill du kunna flytta din väggmonterade säkerhetsgrind? Inga problem! Du kan köpa till extra väggbeslag och montera dem på de ställen där du vill använda säkerhetsgrinden. Då kan du enkelt klicka av grinden från det ena paret väggbeslag och klicka på den på det andra.

Om du exempelvis gärna vill använda säkerhetsgrinden både i hemmet och i sommarstugan kan du montera väggbeslag på båda platserna och ta med dig grinden dit du behöver den. Glöm dock inte att öppningsmåtten måste vara lika stora där du vill använda din grind.

Vår BabyDan OLAF och BabyDan Flex säkerhetsgrindar är alla väggmonterade och finns i många olika längder. Du kan faktiskt förlänga både BabyDan OLAF och BabyDan Flex oändligt så att du alltid kan anpassa dem till just dina behov.

Här är en lista över alla väggmonterade säkerhetsgaller

Tryckmonterad säkerhetsgrind

En tryckmonterad säkerhetsgrind monteras uppspänd mellan två väggar eller trappräcken. Det innebär att du inte behöver använda skruvar och borra hål i väggarna eller i dörrkarmen. Även om grinden sitter uppspänt efterlämnar det inga märken.

Du kan använda en tryckmonterad säkerhetsgrind i en dörröppning, i en gång eller längst ned i en trappa. Vi rekommenderar inte att du använder en tryckmonterad grind högst upp i trappan. Här bör du i stället använda en väggmonterad säkerhetsgrind för att det ska vara så säkert som möjligt.

När du monterar en tryckmonterad säkerhetsgrind är det viktigt att den spänns upp korrekt. För att göra det så enkelt för dig som möjligt har de flesta av BabyDans tryckmonterade säkerhetsgrindar en inbyggd säkerhetsindikator. Det är en liten röd plastpinne som indikerar om grinden sitter rätt. Säkerhetsindikatorn sitter mellan handtaget och själva grinden.

Om du har monterat grinden korrekt kan du inte se den röda indikatorn när du stänger grinddörren. Men om du kan se den så måste du spänna åt grinden, annars kan ditt barn öppna det eller så riskerar du att det kan välta om barnet lutar sig mot det.

Några av våra tryckmonterade säkerhetsgrindar har inte en säkerhetsindikator:

När du monterar en av dessa säkerhetsgrindar ska du använda andra metoder för att undersöka om du har monterat det korrekt. Metoden kan vara olika beroende på vilken säkerhetsgrind det gäller:

  • BabyDan SlimFit och BabyDan LISE: det får maximalt vara 1 mm mellan wallcup och spindel
  • BabyDan Perfect Close och BabyDan ANNE: det får maximalt vara 1 mm mellan handtag och grind

BabyDan DesignerGate: använd en hängvåg och en vanlig tryckindikator i botten så att du kan mäta om grinden är monterad med rätt press. Om indikatorn visar att trycket är mellan 4-5 har du monterat det korrekt

Oavsett vilken metod du använder för att kontrollera om din tryckmonterade säkerhetsgrind är korrekt monterad är det viktigt att du kontrollerar den regelbundet. Då kan du vara säker på att säkerhetsgrinden ser efter ditt barn.

Fördelen med en tryckmonterad säkerhetsgrind är att den är så enkel att flytta. Det är nämligen en mer flexibel typ av säkerhetsgrind som du enkelt och snabbt kan sätta upp och ta ner igen så ofta du behöver.

Du kan också flytta en väggmonterad säkerhetsgrind, men med en tryckmonterad säkerhetsgrind slipper du att montera väggbeslag där du vill använda grinden. Det innebär att det exempelvis är perfekt för att ta med till sommarstugan eller med hem till mor- eller farföräldrarna. Därför får du större frihet med en tryckmonterad säkerhetsgrind – om du ska använda en grind i en dörr, i en gång eller längst ner i trappan.

Här är en lista över alla tryckmonterade säkerhetsgrindar

keyboard_arrow_up